Spis Treści

1. KONSTRUKCJA NOŻYCZEK

Nożyczki fryzjerskie to jedno z najważniejszych narzędzi w pracy fryzjera, a ich konstrukcja jest kluczowa dla jakości strzyżenia oraz komfortu pracy. Konstrukcja nożyczek obejmuje wiele elementów, które muszą ze sobą współgrać, aby narzędzie mogło działać bez zarzutu. Każdy element pełni określoną funkcję, która w całości składa się na jakość i ma ogromny wpływ na trwałość oraz komfort użytkowania nożyczek, co jest niezwykle ważne zarówno dla profesjonalistów, jak i początkujących fryzjerów. Dotyczy to tak samo nożyczek, jak i degażówek fryzjerskich.

W dalszych artykułach przedstawię i opiszę wszystkie elementy konstrukcji nożyczek, aby lepiej zrozumieć, jak wpływają one na precyzję cięcia, ergonomię, trwałość narzędzia oraz komfort Twojej pracy, tak aby stała się ona dla Ciebie czystą przyjemnością.


2. BUDOWA NOŻYCZEK

Najważniejszym elementem nożyczek jest stal, z której są wykonane, stanowiąca ich „ciało”. Istnieje kilka podstawowych rodzajów stali używanych do produkcji nożyczek (patrz tabela poniżej). Co ciekawe, jedna para nożyczek może być zbudowana z kilku różnych rodzajów stali. Dotyczy to całych nożyczek, kiedy to rękojeść może być wykonana z jednego rodzaju stali, a ostrze z innego, jak i samego ostrza, wykonanego z kilku różnych kompozytów czy jak w przypadku pierwotnej stali damasceńskiej nawet do kilkunastu warstw.

Warto również wspomnieć, że nożyczki mogą być pokryte specjalnymi powłokami, które nadają im dodatkowe właściwości. Tego typu powłoki, poza walorami estetyczno-wizualnymi mogą spełniać różne funkcje – na przykład zwiększać odporność na zużycie, zapewniać właściwości antybakteryjne lub zmniejszać ryzyko alergii. Najczęściej spotykane powłoki to:

  • Tytan – zwiększa wytrzymałość ostrzy, odporność na zarysowania i posiada właściwości antyalergiczne.
  • Nano-srebro – skutecznie eliminuje grzyby i zarazki, pełni funkcję antybakteryjną.
  • Ceramika – zwiększa odporność ostrzy na zużycie i zmniejsza tarcie, co wpływa na płynność cięcia.
  • Laminat – idealny dla osób uczulonych na nikiel.

3. ŚRUBA/MECHANIZM

Drugim kluczowym elementem nożyczek jest mechanizm śruby, który można nazwać „sercem” nożyczek. Mechanizm ten pełni niezwykle ważną rolę w regulacji napięcia ostrzy, co bezpośrednio wpływa na jakość pracy i żywotność narzędzia. Jeśli mechanizm nie jest odpowiednio wyregulowany (np. jeśli śruba jest zbyt luźna, co powoduje, że nożyczki same się otwierają) lub zaniedbany (np. nienasmarowany), to całe nożyczki mogą szybciej się zużywać, a komfort pracy znacząco się pogarsza.

Różne marki nożyczek na swój sposób nazywają mechanizmy łączące dwa pióra nożyczek. Z technicznej strony wyróżniamy dwa podstawowe typy mechanizmów regulujących docisk nożyczki/ napięcie ostrzy:

  1. Śruba – jest to najprostszy rodzaj mechanizmu, który pozwala na regulację napięcia ostrzy. Jest powszechnie stosowany w nożyczkach, często uzupełniany różnego rodzaju i materiału podkładkami i uszczelkami, aby zintegrowane ze sobą zapewniały jak najlepszą płynność podczas otwierania i zamykania ostrzy.
  2. Mechanizm łożyskowy – to śruba z zintegrowanym łożyskiem kulkowym. Mechanizmy te pozwalają na mniejsze odchylenia względem siebie obu piór ostrzy, zapewniając wyjątkowo płynny ruch. Dzięki zastosowaniu łożysk, ostrza nożyczek poruszają się gładko i równomiernie, co zwiększa komfort pracy, zmniejsza zmęczenie dłoni oraz wydłuża żywotność ostrości nożyczek.

Większość mechanizmów, zarówno te wyposażone tylko w śrubę, jak i te z zintegrowanym łożyskiem, jest dodatkowo uzupełniona tzw. stoperem. Ta metalowa blaszka usytuowana zawsze pod śrubą do regulacji napięcia, zapobiega odkręcaniu się śruby w trakcie pracy, dzięki czemu nożyczki utrzymują stałe napięcie ostrzy, co jest kluczowe dla precyzji cięcia i komfortu pracy. Odpowiednia, czyli indywidualna regulacja oraz regularna konserwacja są niezbędne, aby ostrza pracowały płynnie i równomiernie, a nożyczki działały jak najlepiej i służyły jak najdłużej.

4. RĘKOJEŚĆ

Dla komfortu uchwytu, lekkości i przyjemności podczas pracy, podstawową rolę pełni sama rękojeść nożyczek. Nie chodzi tu o kształt całych nożyczek, a o dwa ramiona, górne-statyczne i dolne-dynamiczne, za które chwytamy nożyczki. Ramię statyczne może mieć różne formy – od prostej, klasycznej po bardziej ergonomicznie profilowane, które mają "wycięcia" dopasowane do palców, serdecznego, środkowego i wskazującego. Ramię górne-statyczne jest zakończone obręczą na palec serdeczny, która to może mieć różną wielkość, profil czy kształt. W większości nożyczek na rynku, ramię górne-statyczne rzadko kiedy jest pochylone. Obręcz przy tym ramieniu również jest w większości przypadków nieodgięta, ale często profilowana.

Znaczącym elementem rękojeści jest drugie ramię, dolne-dynamiczne, zakończone obręczą na kciuk. I w tym przypadku, w odróżnieniu od ramienia górnego, większość nożyczek, pomijając nożyczki klasyczne-proste, mamy całą paletę zróżnicowania tego elementu. To ramię jest z reguły krótsze i wraz z obręczą na kciuk potrafi być powyginane i profilowane w każdym możliwym kierunku i kształcie.

Takie profilowane rękojeści mogą znacznie zwiększyć komfort pracy, zmniejszając nacisk na dłoń i nadgarstek oraz poprawiając precyzję ruchów.

Na światowym rynku znajdziemy około 1500 różnych rodzajów rękojeści nożyczek, co świadczy o ogromnej różnorodności w potrzebach fryzjerów na całym świecie. W zależności od preferencji oraz techniki cięcia, fryzjerzy mogą wybrać rękojeści, które najbardziej odpowiadają ich stylowi pracy. Rękojeści nożyczek mogą być także wykonane z różnych materiałów – od stali, przez tworzywa sztuczne, drewniane, aż po rękojeści pokryte specjalnymi powłokami antypoślizgowymi, które zapewniają jeszcze lepszy chwyt.

Ergonomiczne rękojeści mają kluczowe znaczenie dla zdrowia fryzjera, szczególnie w kontekście pracy długotrwałej. Niewłaściwie dobrana rękojeść może prowadzić do przeciążeń mięśni dłoni, nadgarstka i przedramienia, co z czasem może powodować urazy, takie jak np. zespół cieśni nadgarstka. Z kolei odpowiednio dopasowana rękojeść pozwala na naturalne ułożenie dłoni, redukując napięcie i umożliwiając płynniejsze ruchy podczas cięcia.

Rękojeści, na których końcach znajdują się obręcze, dodatkowo wyposażone są w taki element jak ostroga (podpora na mały palec), która zwiększa stabilność trzymania nożyczek i pozwala na lepszą kontrolę nad nożyczkami podczas pracy. Ostroga może być stała-lana, której nie można odkręcić od obręczy, lub wkręcana, co daje możliwość dostosowania uchwytu do indywidualnych preferencji użytkownika.

Rękojeści nożyczek

5. REDUKCJE

Rękojeść odgrywa kluczową rolę w spójności dłoni z nożyczkami. Lecz nie można pominąć dodatkowego uposażenia samych obręczy na palce czyli tzw. redukcji. Zanim o redukcjach, muszę podjąć wcześniej temat głębokości umieszczenia palców w obręczach. Standardowo dobrana obręcz palca serdecznego powinna się zatrzymać na końcu paliczka środkowego i nie powinna przechodzić przez kostkę. W przypadku obręczy, do której wkładamy kciuk, powinna sięgać maksymalnie do końca paliczka dalszego, nie przechodząc przez kostkę.

Lecz ponadto, jeśli chodzi o kciuk, uważam, że powinniśmy dać mu trochę więcej miejsca w obręczy, chociażby z takiego powodu, że dość często go uwalniamy czy też zmieniając technikę i tym samym uchwyt, lokowany jest w obręczy pod różnymi kątami. Jeśli zapewnimy mu więcej luzu, jego końcem będziemy mogli swobodnie go lokować w obręczy, nie wciskając go daleko i nie dociskając mocno nim na obręcz, co ma również znaczenie jeśli chodzi o żywotność samych nożyczek.

Jak wyżej wspomniano, redukcje standardowo dobierane są do grubości palców, serdecznego oraz kciuka. Redukcje, potocznie nazywane gumkami, wykonane z różnych materiałów, takich jak silikon, plastik, guma, wszystkie o różnej twardości, dostępne w różnych rozmiarach, szerokościach, grubościach i kolorystyce, wkłada się do środka obręczy, kiedy palce znajdujące się w obręczach mają za dużo luzu.

Ten drobny dodatkowy element uposażenia obręczy nożyczek odgrywa bardzo istotną rolę podczas pracy każdego fryzjera, który ceni sobie komfort i wie co znaczy idealnie dopasowane narzędzie. Odpowiednio dobrane gumki zapewniają pewniejszy uchwyt i lepszą kontrolę nad nożyczkami, co pozwala na komfortowe operowanie narzędziem i zmniejszenie ryzyka urazów palców czy nawet dłoni.

6. OSTROGA

Można by powiedzieć, że to również dodatkowy element Twojego narzędzia pracy, ze względu na to, że w większości nożyczek czy degażówek, jest elementem wymiennym, z reguły wkręcanym, znajdującym się na końcu obręczy. Jednak potraktujemy ją jako stały element konstrukcji nożyczek, z dwóch powodów. Coraz częściej spotykamy się z laną ostrogą, której nie usuniemy z obręczy, a ważniejszym powodem jest to, że zdecydowana większość fryzjerów, nie wyobraża sobie pracy bez tego małego kawałka metalu, na którym opiera się mały palec dłoni, niezależnie od tego czy jesteś prawo czy leworęczny.

Ostrogi umieszczane są w różnych miejscach końca obręczy górnego ramienia (statycznego) nożyczek. Wyjątkiem jest jeśli nożyczki posiadają dwie ostrogi lub druga ostroga znajduje się na końcu drugiej obręczy dolnego ramienia (dynamicznego) nożyczek. Wkręcane ostrogi posiadają zależny od producenta/marki różnej grubości gwint. Niewiele różnią się od siebie wysokością i grubością i są delikatnie profilowane. Te kawałki metalu o różnej kolorystyce rzadko kiedy powlekane są innymi materiałami, ale czasem można spotkać się z ozdobnym wykończeniem. Inaczej wygląda to w przypadku ostrogi stałej (lanej), ponieważ są mocno zróżnicowane w swojej budowie i często są mocno profilowane, łamane, różnej wysokości, szerokości, grubości i dodatkowo bardzo ładnie wykańczane pełniąc funkcję ozdobną.

Niezależnie od rodzaju, ostroga pełni niezwykle ważną funkcję. Wpływając na jakość i wygodę uchwytu zwiększa stabilność, odciążając całą dłoń, co przekłada się bezpośrednio na komfort i efektywność pracy oraz Twoje zdrowie.

7. DYSTANS

Następnym bardzo ważnym i podstawowym elementem wyposażenia nożyczek jest dystans, zamiennie nazywany też stoperem. Znajduje się między obręczami, pełniąc rolę amortyzatora podczas domykania nożyczek, aby obręcze nie uderzały o siebie, zwiększając tym samym komfort pracy i niwelując nieprzyjemne efekty głosowe.

Jest ich kilka rodzajów, mają różną wysokość oraz grubość i są wykonane z kilku materiałów. Są wkręcane (metal z różną grubością gwintu, pokryty gumową końcówką), nabijane (plastikowe lub teflonowe) oraz wciągane (całe gumowe). Lepszą funkcję i bardziej komfortowe w praktyce okażą się stopery gumowe niżeli plastikowe czy teflonowe. Mianowicie, w przypadku gumowych, obręcze nie wydają dźwięku przy domykaniu nożyczek, jak to jest w przypadku tych sztywniejszych dystansów. Nie zaleca się pracy bez tego elementu.

8. PROWADNICE

W niektórych nożyczkach możemy znaleźć prowadnice, tzw. ślizgi, które mają na celu zapewnienie płynności ruchu ostrzy. Ślizgi są z reguły wykonane z teflonu i służą do utrzymania ostrzy w jednej płaszczyźnie, co minimalizuje ich nachodzenie na siebie podczas cięcia. Dzięki temu nożyczki zużywają się wolniej, a ostrza dłużej zachowują swoją ostrość.

Prowadnice są szczególnie przydatne w zaawansowanych modelach nożyczek, gdzie precyzja i trwałość mają kluczowe znaczenie. Ich obecność sprawia, że cięcie jest bardziej precyzyjne, a narzędzie jest mniej podatne na uszkodzenia, co przekłada się na dłuższą żywotność nożyczek oraz większy komfort pracy.

9. DŁUGOŚĆ NOŻYCZEK FRYZJERSKICH

Wybór odpowiedniego rozmiaru nożyczek zależy od indywidualnych preferencji, tj. wielkości dłoni, długości palców, rodzaju strzyżenia oraz technik cięcia, do jakich chcemy przeznaczyć nożyczki. Bardzo duża część fryzjerów błędnie mierzy tylko ostrze, nazywając to długością nożyczek. Rzeczywista długość nożyczek to odcinek od czubka ostrza do końca najdalej wysuniętej obręczy (tej na serdeczny palec), nie licząc podparcia na mały palec (tzw. ostrogi).

Sama długość ostrza jest zależna od umiejscowienia mechanizmu względem czubka ostrza, co może wprowadzać w błąd podczas doboru narzędzia czy pomiaru. Aby mieć pewność, jak poprawnie zmierzyć nożyczki, warto posłużyć się prostym schematem lub ilustracją.

Długość nożyczek fryzjerskich mierzona jest w calach. Jeden cal ("), to 2,54 cm.

Nożyczki fryzjerskie najczęściej są dostępne w rozmiarach od 4,5 cala (11,4 cm) do 7 cali (17,8 cm). Długości te zwiększają się o pół cala:

  • 4,5 cala (11,4 cm)
  • 5 cali (12,7 cm)
  • 5,5 cala (14 cm)
  • 6 cali (15,2 cm)
  • 6,5 cala (16,5 cm)
  • 7 cali (17,8 cm)

Zwyczajowo długość nożyczek fryzjerskich wynosi do 7 cali. Nożyczki o długości powyżej 7 cali to nożyczki groomerskie, choć niektóre firmy oferują fryzjerskie modele o długości nawet do 10 cali. Podobnie jak nożyczki, także degażówki i textury występują w różnych długościach - najpopularniejsze długości to 5.5 i 6 cali, a rzadkością jest degaż długości poniżej 5.5 cala, jak i powyżej 6 cali.

Wracając do samych nożyczek, coraz częściej można znaleźć to narzędzie o długościach pośrednich, różniących się o 0,25 cala, np. 5,25 cala (13,3 cm), 5,75 cala (14,6 cm), 6,25 cala (15,9 cm) itp. Na rynku pojawiają się również nożyczki o nietypowych długościach, takich jak 6,3 cala (16 cm), 6,7 cala (17 cm) czy 6,8 cala (17,3 cm).

Długość nożyczek fryzjerskich

10. PRAWIDŁOWY CHWYT NOŻYCZEK

Odpowiedni uchwyt nożyczek jest kluczowy dla stabilnego chwytu, komfortu pracy i zapobiegania urazom dłoni. Niezależnie od kształtu nożyczek/degażówek, czy tego, czy są one przeznaczone na prawą czy lewą dłoń, warto przestrzegać poniższych wskazówek:

  1. Serdeczny palec (A) należy włożyć do obręczy górnego ramienia (statycznego) nożyczek. Tej, która ma na końcu oparcie (ostrogę) na mały palec.
  2. Palec wskazujący (B) i środkowy (C) opierają się na tym samym, górnym-statycznym ramieniu nożyczek, przed otworem, bliżej ostrza.
  3. Palec mały (D) należy położyć na ostrogę, zapewniając stabilne oparcie.
  4. Kciuk (E) wkłada się do drugiego, większego otworu, skierowanego ku dołowi, co zapewnia maksymalny komfort podczas cięcia.

Gdy już trzymasz nożyczki prawidłowo, rozluźnij rękę i wykonaj ruch samym kciukiem, otwierając i zamykając nożyczki, jak przy cięciu. Górna część jest nieruchoma.

Dobrze jest się nauczyć utrzymać nożyczki bez użycia kciuka. Pomoże to Tobie w dalszej przygodzie z nimi oraz ułatwi pracę, np. przy zmianie uchwytu do różnych technik cięcia.

Unikaj alternatywnych sposobów trzymania nożyczek, np. wkładania środkowego palca do obręczy z ostrogą, ponieważ może to prowadzić do niestabilnego chwytu i problemów zdrowotnych, takich jak bóle stawów czy zespół cieśni nadgarstka (CTS).

Prawidłowy chwyt nożyczek

11. NOŻYCZKI FRYZJERSKIE

Czym są nożyczki fryzjerskie?

Wikipedia pisze, że jest to "narzędzie stosowane w fryzjerstwie do precyzyjnego cięcia i stylizacji włosów. Używane głównie przez profesjonalistów w salonach fryzjerskich; różnią się od standardowych nożyczek konstrukcją i właściwościami materiałowymi. Specyficzna konstrukcja zapewnia cięcie włosów z dużą precyzją. Ze względu na warunki pracy wykonane są zazwyczaj ze stali nierdzewnej o wysokiej jakości, która pozwala na dłuższą eksploatację i odporność na korozję. Ostrza są wyprofilowane i naostrzone pod określonym kątem, co umożliwia równomierne cięcie bez szarpania włosów. Nożyczki fryzjerskie projektowane są z myślą o użytkowaniu wielogodzinnym: wyposażone są w uchwyty dostosowane do dłoni fryzjera oraz często posiadają wkładki antypoślizgowe. Istnieją modele z regulacją napięcia ostrzy, co umożliwia dostosowanie nożyczek do indywidualnych preferencji i stylu pracy fryzjera.

Prócz tego, co twierdzi o tym narzędziu Wikipedia, chciałbym ująć to trochę inaczej. Mianowicie, nożyczki fryzjerskie to podstawowe i najważniejsze narzędzie pracy w zawodzie fryzjera, które po odpowiednim dobraniu do dłoni i technik cięcia oraz dopasowaniu redukcji do grubości palców i odpowiedniej regulacji siły napięcia, mają pełnić rolę Twojego przyjaciela w pracy.

Nożyczki są jak pędzel dla malarza, pióro dla pisarza. Ten najważniejszy i najlepszy kompan Twojej pracy ma stać się przedłużeniem Twojej dłoni, a w rezultacie wyobraźni, współpracując z Tobą na każdym etapie tworzonego przez Ciebie dzieła (fryzury) na głowie klienta.

12. KSZTAŁT NOŻYCZEK

Wybierając nożyczki do swojej dłoni i technik cięć, które chcesz nimi wykonywać, musisz upewnić się, że idealnie leżą w dłoni, co zapewni Tobie wygodę oraz komfort pracy. W przeciwnym razie możesz odczuwać dyskomfort, a nawet ból i nie będziesz w stanie skupić się wyłącznie na włosach klienta. Dlatego tak ważny jest kształt nożyczek, a niektóre z nich są bardziej ergonomiczne niż inne. Oto cztery najpopularniejsze opcje:

  1. Nożyczki klasyczne - to podstawowy typ nożyczek do strzyżenia włosów, również określany jako prosty. Klasyczne nożyczki mają dwa ramiona rękojeści o tej samej długości i są równo oddalone od siebie. Takie nożyczki bardzo rzadko mają wygiętą obręcz na kciuk. Tak symetryczne nożyczki to jedna z najpopularniejszych opcji, choć niestety ergonomia jest minimalna. Nożyczki klasyczne
  2. Nożyczki offsetowe - to najpopularniejszy kształt nożyczek, w którym ramiona rękojeści nie pokrywają się ze sobą. Ramię dolne-dynamiczne, położone od strony kciuka, jest krótsze, czasem znacząco. Dzięki temu nożyczki uzyskują charakterystyczny, lekko pochylony kształt, który odciąża dłoń i przedramię. Nożyczki offsetowe
  3. Nożyczki dźwig/żuraw (crane) - to nożyczki z mocno cofniętą obręczą na kciuk względem górnej rękojeści, co ułatwia technikę ślizgową. Ostrze może być pochylone ku dołowi lub wygięte, przypominając pręt napiętego łuku. Nożyczki crane
  4. Nożyczki obrotowe - to nowoczesne narzędzie z obracającą się 360° obręczą na kciuk, co pozwala na swobodniejsze ruchy palca i zmniejsza napięcie mięśni. Konstrukcja umożliwia pracę na wolnym kciuku, idealną do techniki pikowania. Nożyczki obrotowe

13. RODZAJE OSTRZY NOŻYCZEK

W nożyczkach fryzjerskich możemy wyróżnić trzy główne rodzaje ostrzy, które różnią się przeznaczeniem i sposobem pracy:

  1. Ostrze gładkie - jak wskazuje nazwa, szlif krawędzi tnącej ostrza jest gładki, a cała długość krawędzi ostrza jest prosta. Z założenia nadają się do wszystkich technik cięcia, od kompaktowego po ślizgowe.
    Dlaczego piszę, że z założenia? Ponieważ nie wszystkie rodzaje stali pozwalają na komfortową dla Ciebie i klienta pracę techniką ślizgową czy też piórkowanie. Ich skuteczność i miękkość zależą od jakości stali, z jakiej są wykonane. W przypadku nożyczek wyprodukowanych z niższej półki stali, ich miękkość wcinania się we włosy będzie znikoma i będą szarpać/ciągnąć włos. Znaczenie w tych technikach ma również kąt szlifu ostrza, który do typowego cięcia ślizgiem wynosi 48°. Kąt szlifu ostrza 45°, nazywany często advance cut, jest przeznaczony do cięcia na równo, ale w wyższych półkach stali również nadaje się do ślizgu.
  2. Ostrze wypukłe - również ma szlif krawędzi tnącej ostrza gładki, ale cała krawędź tnąca ma wypukły kształt. Taki rodzaj ostrza przeznaczony jest przede wszystkim do typowych technik ślizgowych, czyli do cięcia wzdłuż włosa lub piórkowania.
    Nożyczki z wypukłymi krawędziami tnącymi i stosowanym mocnym kątem szlifu tnącej krawędzi ostrza (48°), mimo stosowanej wysokiej jakości stali, mają trudność z cięciem kompaktowym/prostym i często włos się ześlizguje. Aby w tym wypadku nożyczki poradziły sobie z włosem przy technice cięcia na wprost, wymagane jest bardzo szybkie domknięcie nożyczek.
    Ostrze wypukłe
  3. Ostrze z mikroszlifem - to rodzaj ostrza, którego co najmniej jedna krawędź tnąca pokryta jest mikroząbkami o różnych parametrach, tj. gęstości i głębokości mikro nacięć.
    Te mikroząbki służą do przytrzymywania włosów na krawędzi, co ułatwia drugiemu ostrzu (zwykle gładkiemu) ich precyzyjne ścięcie. Taka konstrukcja sprawia, że nożyczki tego typu są idealne do cięć kompaktowych, precyzyjnych, brody i wąsów, ponieważ ząbki zapobiegają przesuwaniu się włosów w trakcie pracy.
    Dzięki temu narzędzie świetnie sprawdza się w klasycznych technikach cięcia, jednak nie jest polecane do cięć ślizgowych czy piórkowania, ponieważ mikroząbki będą zahaczać i ciągnąć włosy. Nożyczki z mikroszlifem są często polecane początkującym fryzjerom, ponieważ oferują większą kontrolę nad włosami podczas pracy.
    Mikroszlif można nałożyć na każdy rodzaj ostrza, niezależnie od kształtu.
    Ostrze z mikroszlifem

14. LEWORĘCZNE NOŻYCZKI

Opisując powyżej wszystkie kształty, rodzaje ostrzy, uzębienia czy rękojeści nożyczek i degażówek, muszę wspomnieć o nożyczkach dla leworęcznych. Jak sama nazwa wskazuje, są one przeznaczone dla osób leworęcznych. W przypadku nożyczek leworęcznych usytuowanie ostrzy jest odwrotne niż w praworęcznych, co widać na zdjęciu poniżej, które przedstawia praworęczne nożyczki obrócone na lewą stronę, jakby miała nimi pracować osoba leworęczna. W standardowym uchwycie (nacisku kciuka na dolne ramię), praworęczne nożyczki w lewej dłoni, z reguły będą załamywać włos między ostrzami, co nie czyni pracy komfortową.

Nożyczki dla leworęcznych, jak sama nazwa wskazuje, zostały zaprojektowane specjalnie z myślą o osobach posługujących się lewą ręką. Ich konstrukcja różni się od standardowych nożyczek praworęcznych, przede wszystkim usytuowaniem ostrzy – są one odwrócone względem siebie, co pozwala na precyzyjne i wygodne cięcie przy użyciu lewej dłoni.

Warto zwrócić uwagę na różnicę: jeśli praworęczne nożyczki zostaną obrócone tak, jakby miały być używane przez osobę leworęczną, ich ostrza nie będą pracować poprawnie. Przy standardowym nacisku kciuka na dolne ramię, włosy mogą być załamywane między ostrzami zamiast cięte, co sprawia, że praca jest niewygodna i mniej efektywna.

Leworęczne nożyczki

15. LEWORĘCZNE DEGAŻÓWKI / TEXTURY

Analogicznie do nożyczek leworęcznych. Dodatkowo mylące w przypadku degażówek mogą okazać się rozstawy ostrzy w rozróżnieniu na wersję europejską i azjatycką.

16. DEGAŻÓWKI I TEXTURY

Czym są degażówki fryzjerskie?

Degażówki są często drugim najważniejszym narzędziem pracy fryzjera. Są tacy, którzy bez degaży by się nie obeszli, ale są i tacy, którzy degażówek nie używają w ogóle. To rodzaj narzędzia, których co najmniej jedno ostrze ma kształt zębów, w różnej ilości, wysokości, odległości i zakończeniu. Przeznaczone do zmniejszania objętości, tj. przerzedzania (degażowania) oraz cieniowania.

Zanim wyróżnię i opiszę rodzaje degażówek, muszę wspomnieć o istotnej różnicy w ich konstrukcji, jeśli chodzi o rozstaw ostrzy. Mianowicie są dwie wersje, które dotyczą tak samo degażówek jak i textur:

  1. Wersja europejska - W tej wersji gładkie ostrze znajduje się z przodu (na dole), a ostrze z zębami – z tyłu (na górze).
  2. Wersja azjatycka - Tutaj układ ostrzy jest odwrotny do wersji europejskiej: gładkie ostrze jest z tyłu (na górze), a ostrze z zębami z przodu (na dole).
Wersje degażówek

Można wyróżnić trzy rodzaje degażówek:

  1. Degażówki jednostronne - najpopularniejszy typ degażówek, w którym jedno z ostrzy ma zęby, a drugie jest gładkie. Degażówki jednostronne
  2. Degażówki dwustronne - oba ostrza mają zęby. Istnieje mit, że taki rodzaj degażówek ścina większą ilość włosów.
  3. Textury - narzędzie podobne do degażówek jednostronnych, z wyjątkowym uzębieniem i możliwością pracy technikami ślizgowymi. Textury

Podsumowanie

Degażówki i textury to narzędzia o ogromnej wszechstronności, które pozwalają fryzjerom tworzyć precyzyjne stylizacje. Wybór odpowiedniego typu zależy od indywidualnych preferencji fryzjera, technik, które stosuje, oraz efektów, jakie chce uzyskać. Bez względu na wybór, odpowiednio dobrane narzędzie to klucz do komfortowej i skutecznej pracy.

17. RODZAJE UZĘBIEŃ DEGAŻÓWEK

Jak wspomniano wcześniej, procent ścinanych włosów nie zależy wyłącznie od rozstawu zębów w degażówkach, ale przede wszystkim od sposobu wykończenia każdego zęba. Bez względu na to, czy mamy do czynienia z degażówkami jednostronnymi czy dwustronnymi, to wykończenie zęba decyduje o precyzji i efekcie pracy.

Oto cztery główne rodzaje wykończenia zębów w degażówkach:
  1. Prosty z mikroszlifem - Ząb, którego wierzchołek zakończony jest mikroskopijnymi nacięciami, których głębokość i gęstość jest zróżnicowana. Zadaniem takiego wykończenia jest przytrzymanie włosów podczas cięcia. Im głębsze nacięcia, tym więcej włosów ma szansę zostać ściętych. Miękkość pracy w tym przypadku jest zależna od stali użytej w produkcji degaży.
  2. Prosty z nacięciem - Ząb z pojedynczym nacięciem, którego głębokość, w zależności od modelu, jest zróżnicowana. Jak w przypadku powyżej miękkość wcinania we włosy jest zależna od wysokości półki stali.
  3. Prosty na gładko - Ząb o gładkim wykończeniu, posiadający różny kąt szlifu. Prócz zastosowania do cięć kompaktowych, również idealny do technik ślizgowych i piórkowania. Takie wykończenie bardzo często jest charakterystyczne dla textur.
  4. Schody - Ząb z charakterystycznym, stopniowym wykończeniem przypominającym schody, również o różnej wysokości tychże stopniów. Ze względu na swoją konstrukcję, na miękko, jak w masło, wcinający się w pasmo włosów. Ponadto pozwalający na technikę piórkowania, a w niektórych przypadkach, nawet techniki ślizgowe.

Chcesz dowiedzieć się więcej?

Więcej szczegółów na temat Twojego najważniejszego kompana w pracy znajdziesz w zakładce Blog, gdzie czekają na Ciebie inne ciekawe artykuły. Sprawdź i pogłęb swoją wiedzę!